Zadenkoekjes

Eden Products Dummyfoto

Zadenkoekjes

Ingrediënten: voor 2 bakplaten zadenkoekjes

– 3/4 cup pompoenpitten
– 1 + ¼ cup zonnebloempitten
– 1 + ½ cup havermout
– 2 eetlepels Chiazaad
– 4 eetlepels gemalen Vlozaad of vervangen door een mengeling van lijnzaad en sesamzaad en/of maanzaad
– 2 theelepels Keltisch zeezout
– 1 cup variatie naar keuze: extra portie zonnebloempitten of pompoenpitten, gehakte noten zoals: amandelen, pecan, para of hazelnoten

Bereiding:

– ter voorbereiding laat u de zonnebloem – en pompoenpitten en als u sesamzaad gebruikt, 2 uur weken , daarna afgieten en spoelen en aansluitend laten uitlekken
– alle bovenstaande ingrediënten heel goed mengen
– 2 cups water overheen gieten en het alles opnieuw goed mengen en 20’-30’ laten staan, het Chiazaad, Vlozaad (en/of lijnzaad) gaan nu zwellen en het geheel aan elkaar laten kleven
– Spreid de massa uit op bakpapier, naargelang de dikte die je kiest zijn de koekjes, meer cracker. Voor deze hoeveelheid adviseren we 2 bakplaten en wij hebben de voorkeur aan harde crackers, dus maken we ze zo dun mogelijk (zie afbeeldingen).
– De massa insnijden met een pizzames of ander lang mes om zo de lengte, breedte van je koekjes te bepalen.
– De koekjes 20’ bakken op 175°C, daarna omdraaien op het bakpapier en nog eens 10’ op 175°C, in een warmeluchtoven.
Indien u in het bezit bent van een droogoven, spreid u de massa uit op enkele teflexvellen en droogt u de koekjes gedurende 6 uur op 40°C, daarna de teflexvellen verwijderen en nogmaals 6 uur drogen (of tot wanneer hard genoegd) op 40°C.
Noot: In een droogoven behoudt u alle voedingsstoffen die in de pitten en zaden (ev.noten) zitten, alles wat je boven de 45°C verhit dood je de meeste voedingsstoffen.

Variaties:

– Wenst u een andere structuur van koekjes, dan kan u steeds de zaden en pitten, naargelang grof/fijn een bepaalde tijd fijnhakken in een hakmolen.
– Voor meer zoete koekjes kan u 2 eetlepels agavesiroop, appeldiksap of een ander zoetmiddel toevoegen.
– Als u de koekjes meer hartig wilt maken kan je 2bio salademix toevoegen of andere kruiden.

Smakelijk !!!!

De Maertelaere Wim

Leave a comment